Iedereen kent wel het gevoel van bang, angstig of zenuwachtig zijn. Denk hierbij aan de angst voor een examen of een uitslag. Tijdelijke momenten van angst zijn niet ongewoon.
Angst heeft ook een functie
Angst is een emotie die je helpt om te reageren wanneer er gevaar dreigt. Je lichaam komt in een staat van paraatheid. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen zich aan, je transpireert en je ademhaling versnelt. Plotselinge en hevige angst, noemen we paniek. Meestal is een gevoel van angst of paniek van korte duur. Het is in principe een normale reactie op een lastige situatie. Het maakt je extra alert en bereidt je zo voor op een mogelijk gevaarlijke situatie. Maar wanneer angst regelmatig voorkomt, langer aanhoudt, heviger is en niet meer in verhouding staat tot de werkelijke situatie, is er sprake van angstklachten.
Angst of angststoornis?
Maar liefst één op de vijf mensen lijdt in zijn of haar leven aan een angststoornis. Wat is het verschil tussen ‘gewone’ angst en een angststoornis of fobie? Bij een angststoornis of fobie is de angst heviger en staat deze niet meer in verhouding tot de situatie van dat moment. Ook blijft angst langer bestaan en is het gevoel voortdurend op de achtergrond aanwezig. Als angst je in je dagelijks leven belemmert is het goed om hulp te zoeken.