Praktijk voor
Psychodynamische therapie
en Coaching

Angst

 

Angst is iets wat iedereen wel kent. Je kunt bang zijn, zenuwachtig worden of in paniek raken. Als je vaker last van angst hebt kan dit je gedrag en functioneren beïnvloeden.

 

 

Wat is angst

Angst is een emotie. En er is een relatie tot gedachten en overtuigingen.

 

Wat doet angst met je

Dit hangt veel af van de mate en hoe vaak je angst hebt, en in welke situaties. Vaak weet je zelf wel wat angst met jou doet. Als angst van invloed wordt op je keuzes en gedrag dan kun je zeggen dat angst van invoed is op je leven. Het vermijden van situaties is een voorbeeld. Dit is eigenlijk altijd beperkend voor je leven.

 

Wat kun je er aan doen

Over het algemeen zijn problemen met angst goed te behandelen. Ook als er sprake is van een angst stoornis. Hoewel veel zaken rondom angst algemeen zijn, hangt de methode van behandeling wel veel af van hoe angst in jouw leven is gekomen. Dit is voor veel mensen toch weer verschillend. Factoren zijn opvoeding, jeugd, ervaringen, overtuigingen en gedachten. Maar ook een fysieke gesteldheid kan een grote rol spelen. Denk hierbij aan de invloed van hormonen.

 

Moet je er iets aan doen

Angst kan je leven beïnvloeden en beperken. Deze beperking kan er toe leiden dat je een ingeperkt leven krijgt, met minder afleiding en uitdaging, waardoor je in een negatieve spiraal komt.

Angst kan ook een grote invloed hebben op je fysieke gesteldheid. Denk hierbij aan de invloed van chronische stress. Daarnaast is er ook sluimerende stress. Stress waar je je niet altijd van bewust bent, maar die wel zorgt voor de aanmaak van stresshormonen over langere tijd, met gevolgen voor je lichaam.

Jouw angst heeft ook invloed op je omgeving. Bedenk wat jouw angst met je kinderen doet en welk effect het heeft op je partner.

Als je deze situatie herkent bij jezelf dan is het echt belangrijk om er wat aan te doen.

Angst

Als je ervaart dat angst invloed heeft op je leven, dan is het belangrijk daar wat aan te doen. Angst problematiek is doorgaans goed te behandelen met therapie.
Voor een goed en snel resultaat is het nodig de juiste therapie te volgen. Kies voor een therapeut met voldoende kennis en ervaring op dit gebied, en die de ruimte heeft om tijd voor je te nemen. Natuurlijk kan je bij mij daarvoor terecht.

 

Angst therapie bij psycholoog in de omgeving van Apeldoorn, Vaassen, Epe, Heerde en Deventer. Psycholoog Apeldoorn.