Praktijk voor
Psychodynamische therapie
en Coaching

Scheiding

 

De scheiding

Soms heb je samen de conclusie gemaakt dat jullie gaan scheiden. En ook kan het voorkomen dat de één wil scheiden en de ander niet. Of het nog niet weet. Zo'n proces kan lang duren. Het is meestal een moeilijke en pijnlijke keuze. En als er kinderen zijn wordt het nog moeilijker. Begeleiding in deze fase van je relatie kan je helpen om gezamenlijk tot een besluit te komen. Een besluit waar jullie beiden achter staan, en ook beiden je voor gaan inzetten om dit goed af te ronden.

 

Het is belangrijk om deze fase op een goede manier door te maken. Het is al pijnlijk genoeg, en je wordt er niet beter van als je er extra pijnlijke momenten en herinneringen bij krijgt. Ook in deze fase is het van belang respectvol met elkaar om te gaan, en ook elkaars belangen onder ogen te zien.

 

Na de scheiding

Het is bijna altijd moeilijk om na de scheiding jezelf weer te herpakken. En het kan gebeuren dat je ontdekt dat je er lang moeite mee blijft houden. Dan is het belangrijk om te beseffen dat je het niet in je eentje hoeft op te lossen.

 

Het kan zijn dat je als ex-partners nog steeds met elkaar te maken hebt. Bijvoorbeeld als jullie kinderen hebben. Dan is het belangrijk dat jullie goed met elkaar om kunnen gaan, of een vorm hebben gevonden waarbij jullie goede afspraken kunnen maken en elkaar daar op kunnen vertrouwen. Als dit niet zo is, dan kan je met goede begeleiding tot een situatie komen die recht doet aan het belang van de kinderen en jullie zelf.

 

Vechtscheiding

Je kunt in een vechtscheiding belanden als de negatieve gevoelens voor je partner groot zijn. Je gunt de ander niets meer, en grijpt kansen aan om de ander dwars te zitten. De negatieve houding gaat zich uiten in je gedrag, en krijgt negatieve gevolgen, eerst voor de ander, maar uiteindelijk ook voor jezelf. De woede en frustratie naar de ander kan zo groot zijn, dat je de gevolgen voor jezelf en de kinderen niet ziet. Wat kan je doen om toch weer een gezonde situatie te krijgen. Waarin je niet verbittert, en geen schade toebrengt aan jezelf en anderen. Hoe wil je verder. Hoe wil je in het leven staan. Hiervoor is verwerking van wat er is gebeurd belangrijk. Wat drijft je in je woede en jaloezie naar de ander. Hoe kun je dit veranderen. In de begeleiding die ik geef werken we toe naar een gezonde situatie. Waarin je weer vrij in het leven kunt staan.

 

Begeleiding bij scheiding...

Begeleiding tijdens de fase van scheiding kan er voor zorgen dat de scheiding met minder pijn en frustraties verloopt. Hierdoor kom je beter uit dit proces en ben je beter in staat de draad weer op te pakken. Ook duurt de scheiding niet onnodig langer dan nodig.

Begeleiding na de scheiding stelt je in staat deze scheiding beter te verwerken. Onbewuste gevoelens en de reden van de scheiding worden duidelijker. Je maakt ook een leerproces door en ervaart daardoor, ondanks het verlies, een groei bij jezelf. Zodat je weer sterk en met energie in het leven staat.