Praktijk voor
Psychodynamische therapie
en Coaching

Trauma


Heb je een schokkende gebeurtenis meegemaakt? Ben je sindsdien meer gespannen of prikkelbaar? Vermijd je zaken die je doen denken aan de traumatische gebeurtenis? Heb je last van herbelevingen van de traumatische gebeurtenis, bijvoorbeeld door nachtmerries of herinneringen die zich opdringen? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken bij het verwerken van het trauma.

 

PTSS

Wanneer je een PTSS hebt, heb je het trauma niet verwerkt. Je houdt klachten of krijgt jaren later ineens klachten. Bij ongeveer 20% van de mensen met een trauma is dit het geval. Bij hen is er sprake van een posttraumatische stressstoornis. PTSS valt onder de psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen. Na de traumatische gebeurtenis blijft je angst bestaan. Je lijf en je geest zijn constant alert op een gevaar dat er niet meer is. Je lichaam staat onder spanning, je schrikt snel en je bent waakzaam. Ook kan je je snel bedreigd voelen en je daardoor terugtrekken. Hierdoor loop je het risico om de grip op het leven te verliezen. Daarnaast kan je last hebben van herbelevingen van het trauma door nachtmerries of herinneringen en vermijd je gevoelens of zaken die jou aan het trauma doen denken.

 

Symptomen

De symptomen van PTSS kunnen erg heftig zijn, en een grote invloed uitoefenen op je dagelijkse leven. Het kan zijn dat je niet meer in staat bent om te werken, je meer moeite hebt met het onderhouden van relaties en met je dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen.

Mensen met een posttraumatische stressstoornis hebben last van symptomen die in drie groepen te verdelen zijn: herbelevingen, vermijden en spanning.

  • Nare herinneringen aan het trauma komen ongewild naar boven
  • Je vermijdt¬† gesprekken, gedachten en gevoelens die horen bij het trauma
  • Spanning, je slaapt moeilijk in of wordt vaak wakker

Naast deze specifieke kenmerken voor PTSS zijn er ook de volgende algemene symptomen:

  • angst
  • somberheid

Behandeling

Als je nog last hebt van je traumatische ervaring, of je herkent je in de bovengenoemde kenmerken, dan is het belangrijk om begeleiding te zoeken voor je trauma. Ik ben ervaren in het behandelen van traumatische ervaringen. Hiervoor zijn verschillende therapievormen die ik toepas. Als het mogelijk is pas ik EMDR toe.

Trauma therapie in de omgeving van Apeldoorn, Vaassen, Epe, Heerde en Deventer.